Cake pops, Candy pops ili kolač na štapu :-)

U našoj se kući iz dana u dan vodi borba oko slatkiša. Pogotovo kad je riječ o mlađoj kćeri koja bi ih jela za doručak, ručak, večeru, i sve međuobroke. Kolači i nisu u vrhu njenih želja, tu i tamo se zalomi kakav muffin ili brownie. Dobra je vijest da se svemu tome može doskočiti - "zdravijim slatkišima". Ok, nisu najzdraviji, ali su iz kućne radinosti pa, u svakom slučaju, znate što u njih stavljate.

 

Za cake pops vam je potrebno: biskvit, puno čokolade, mrvice za ukrašavanje i štapići. E sad, da vas odmah upozorim na sljedeće: nerijetko se u našoj zemlji događa da poneki dobavljači i prodavači izgube dodir sa stvarnošću. Pa tako i kad je riječ o štapićima za lizalice koje sam u jednom dućanu platila 48 kn 50 komada. Budući da sam upravo njih tražila bilo mi je neugodno vratiti (poslije sam se tukla o glavu), stoga toplo preporučam da slamke prerežete na pola i da vam one služe kao štapići.


No, krenim redom -  biskvit:
2 jaja
50 g kakaa
250 ml prokuhane vode
120 g maslaca
150 g šećera
1 žličica vanilin praha
2 praška za pecivo
200 g glatkog brašna
na vrhu noža sode bikarbone
prstohvat soli


Maslac, sol i šećer dobro i kremasto izmiksati, dodati vanilin prah i jaja koja ste prethodno umutili. Suhe sastojke promiješajte posebno (brašno, prašak za pecivo, sodu) i zatim promiješati sve zajedno. U vrućoj vodi koji ste prokuhali, razmutiti kakao. Sve zajedno umiješati i izliti u pleh koji ste prekrili papirom za pečenje (veličine do 24 cm). Peći na 180 stupnjeva 45-50 minuta. Kad se biskvit ohladi, izdrobiti ga na mrvice.


Cake pops: potrebno je 100 g čokolade za kuhanje, žlica nutele, 120 g maslaca, 200 g šećera u prahu.
Maslac umutiti sa šećerom, a zatim dodati otopljenu čokoladu i nutelu. Sve umutiti i ostaviti u frižideru barem 45 min.


Nakon hlađenja, mrvice i masu od čokolade promiješati i početi formirati kuglice. Kad spojite palac i kažiprst u OK - to je otprilike veličina kuglica koja je potrebna. Nakon što ste napravili kuglice, ponovno ih staviti u frižider na hlađenje - oko sat i pol.
Kuglice nakon hlađenja uvaljati u bijelu ili tamnu čokoladu koju ste prethodnu na pari omekšali sa žlicom ulja (100 g čokolade). Potom kuglice uvaljati u ukrasne mrvice, zvjezdice i slično. Inače, ja za prvi put i nisam nešto pazila na izgled pa su mi kuglice na vrhu bile spljoštene kad su se ohladile. Da bi to izbjegli - predlažem da prvo ohladite kuglice, a potom na štap zabijete onu stranu koja je spljoštena.


Ovaj recept je inače iz knjige Cakepops samo je dorađen s nekim detaljčićima koji su meni bili pri ruci (između ostalog nisam imala smeđeg šećera, smanjena je koločina, ali dodana je npr nutella). U svakom slučaju prepustiti maštu na volju :)

    Primjedbe

    Popularni postovi